olej arganowy

Olej arganowy to idealna recepta na zniszczone włosy

Oleje wysokiej jakości stosowane są powszechnie w kuchni oraz branży kosmetycznej. W niektórych przypadkach produkty te wykazują bardzo wysoką bioaktywność, a zatem mają doskonałe działanie prozdrowotne – zapobiegają powstawaniu wielu schorzeń, a nawet potrafią leczyć niektóre dolegliwości.

W świecie kulinarnym olej arganowy jest ceniony za swój smak oraz właściwości. Z tego powodu często jest nazywany „płynnym złotem Maroka”. Miano „złota” zawdzięcza swojej wyjątkowości – olej jest najtrudniejszy do uzyskania spośród wszystkich produkowanych tłuszczy przez człowieka. Otrzymywany jest z drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w południowo zachodniej części Maroka. Sam proces produkcji również jest pracochłonny, ponieważ olej jest tłoczony ręcznie. Wszystko to przekłada się na wysoką cenę końcowego produktu, jednak korzyści z jego stosowania są zdecydowanie tego warte.

Olej arganowy występuje pod dwiema postaciami: spożywcza i kosmetyczną. Olej spożywczy produkuje się z nasion, które uprzednio zostały poddane procesowi prażenia. Palenie nasion ma wpływ na barwę uzyskiwanego oleju, która jest ciemnozłota. Olej ma dzięki temu również nieco inny smak i aromat – można w nim wyczuć wyraźną nutę orzechową. Olej w wersji kosmetycznej jest tłoczony z ziaren surowych, czyli nieprażonych. Jak łatwo można się domyślić, ma jasną barwę, a także nieco bardziej kwaskowy zapach i smak.

W oleju arganowym znajduje się wiele substancji, które korzystnie wpływają na naszą skórę. Najważniejszą z nich jest witamina E, która jest naturalnym antyoksydantem. Witamina E spowalnia proces starzenia się skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olej arganowy nadaje się doskonale do pielęgnacji skóry dojrzałej, na której widać już upływ czasu. Świetnie radzi sobie również ze skórą suchą, zmęczoną i zniszczoną np. przez ciągły kontakt z detergentami. znajdujące się w oleju kasy nienasycone tworzą na skórze filtr i pomagają odbudować własny płaszcz lipidowy, który jest ochroną dla każdej komórki. Produkt może być również używany w zastępstwie środków ochrony przed słońcem, mrozem lub wiatrem. Szczególnie polecany jest osobom, które źle znoszą kontakt z przemysłowymi kosmetykami, cierpią na różnego rodzaje alergie (olejek nie uczula).

Regularne masowanie i wcieranie oleju zapobiega powstawaniu rozstępom u kobiet w ciąży (a przy tym jest to zupełnie bezpieczny sposób dla dziecka). Pomaga również redukować blizny i zmiany powstałe w wyniku trądziku, głównie poprzez wzmocnienie skóry i poprawę jej elastyczności.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów